Het Antwoord

BMN Bouwmaterialen

Van Der Maat

Jos Smal Keurslager

Rutgers BV

Timmerfabriek Schouten

Duyn's Teamsportwear

Mobilito

Karsten Slaapkomfort

Architektenburo Bob Nieuweboer BNA

Stavenuiter

ELVO Verhuur

ELVO Verhuur

De Groot Reclame

Groenhart

AZ Online Voetbalschool
Deel via Twitter Deel op Facebook

Positief coachen

"Wel winnen hè!". Het is een van de meest gehoorde uitspraken langs het sportveld. Logisch, want het draait in de sport natuurlijk om winnen. Maar is het ook effectief? Trainers, coaches en teamleiders zijn in de communicatie met hun spelers vaak resultaatgericht en praten vooral over het verbeteren wat er niet goed gaat, want ze willen winnen. De vraag is of dat werkt.

Sporters presteren het beste als ze plezier en zelfvertrouwen hebben. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar er is iets opmerkelijks aan de hand. In de praktijk gedragen mensen zich namelijk vaak op een manier die daar volkomen haaks op staat. Het blijkt dat coaches en ouders geneigd zijn om de nadruk te leggen op wat niet goed gaat.

In Nederland worden op jonge leeftijd miljoenen kinderen lid van sportverenigingen. Maar in de puberteit haakt bijna driekwart (!) af. Dat is een groot maatschappelijk probleem (bijvoorbeeld voor gezondheid en schoolprestaties).

Hoe zorgen we ervoor dat sporten voor de jeugd leuk blijft? Het antwoord is 'Positief Coachen'. Door trainers, coaches en leiders te leren hoe zij op een positieve en taakgerichte manier de jeugd kunnen begeleiden, haken aantoonbaar minder jeugdige sporters af. En worden de sportieve prestaties beter. Bovendien vinden de vrijwilligers hun taak leuker.

Download het document: Positief coachen