Oostergouw 7
1689AH
ZWAAG
tel. 0229-236000

Terwijl de wereld zich deze week druk maakte over bereiken van finales in de Europese competities of eurovisie, mogelijke diskwalificatie van Joost Klein en protesten van studenten, waren een aantal spelers en coaches zich aan het toewerken naar mogelijke sprankelende apotheose van de derde fase van JO14-1.

In de eerste week van de meivakantie werd er nog rust gegund aan de voetbaltalenten, alhoewel een flink aantal spelers bij de voetbaldagen van Cees de Geus veel plezier beleefde aan voetballen. In de tweede week van de meivakantie stonden wel de normale trainingen gepland. Dat is nog best een uitdaging tijdens zo'n vakantie en het was dus niet helemaal vreemd dat een aantal afwezig waren door bezoeken van zonnigere oorden elders. Zo was de ene spelers gespot in het publiek bij een wedstrijd van Girona FC en weer andere speler fungeerde als fotomodel tijdens een fotoshoot op het strand van Gran Canaria. Alle spelers en coaches leefde echter op hun eigen manier naar de grande finale van het seizoen 2023 - 2024.

Ondanks de meivakantie stonden uiteindelijk alle mogelijke spelers op het wedstrijdformulier. En getuige de appjes en emails die ons wedstrijdsecretariaat heeft moeten verwerken afgelopen weken en dagen voor deze zaterdag was een flinke uitzondering. Voor JO14-1 stond dan ook een wedstrijd op het programma die niemand wilde missen.

Vooraf was het scenario vrij duidelijk. In de laatste twee wedstrijden van deze derde fase moest Blokkers nog minimaal twee punten zien te halen om zeker van te zijn dat geen enkele tegenstander uit deze poule van twaalf teams meer op gelijke hoogte kon komen. Tot deze wedstrijd had Blokkers acht wedstrijden gespeeld en acht gewonnen. Dat zou toch niet meer mis mogen gaan?

Mogelijkheid voor het kampioenschap zou plaatsvinden op het hoofdveld van Westfriezen in Zwaag. Dat is precies zo'n uitwedstrijd waarbij het voor toeschouwers uit Blokker/Hoorn makkelijk is aan te fietsen. En zodoende startte de wedstrijd om 13:00 uur onder het oog van vele familieleden en vrienden van de spelers en coaches.

Degene die een  paar minuten later zouden zijn aan komen wandelen op het complex, zouden de belangrijke openingsfase hebben gemist van deze wedstrijd. Blokkers begon namelijk uiterst sterk in de eerste minuten en liet duidelijk blijken dat er vandaag maar overwinnaar van het veld zou lopen: de bezoekers. Deze beginfase werd beloond met een mooi doelpunt van Isa. Alles leek erop dat deze wedstrijd een makkelijkere opgave zou worden dan vooraf ingeschat. Dat zou trouwens geheel in lijn zijn met de beoordelingen van de spelers zelf. In de wedstrijdbespreking was het merendeel er van overtuigd makkelijk te gaan winnen.

Hoogmoed komt echter voor de val en deze val werd kundig klaargelegd door de spelers van Westfriezen. In minuut 7 kantelde de wedstrijd namelijk direct met een uitbraak van Westfriezen die fraai werd binnengeschoten: 1-1. En weer tien minuten later scoorde Westfriezen wederom fraai zichzelf op voorsprong en vlak daarna werd de voorsprong zelfs uitgebouwd naar 3-1. Zou het vandaag dan niet gaan gebeuren voor onze jongens?

Gelukkig was goudhaantje Iyo vlak voor rust alert. Bij een diepe bal ging hij weer voor 120% de bal achterna. En met zijn energie en kracht bracht hij zichzelf 1 op 1 op de keeper. Hij omspeelde deze keeper handig en scoorde beheerst 3-2 en dat was tevens de ruststand.

De zon scheen veelvuldig op 't Krijt, maar boven kleedkamer vier verzamelde zich enkele donderwolken. De coaches probeerden met woorden de jongens wakker te schudden en excuses voor het slappe spel van de eerste helft overboord te gooien en met strijd de wedstrijd te laten kantelen.

En deze woorden hadden direct effect in het begin van de tweede helft. Onder aanvoering van de positief coachende Rens ging Blokkers direct met passie de strijd aan. En dan kan je ver komen. Dat bewees Thijs bijvoorbeeld door de bal goed door te koppen bij een voorzet waardoor de bal bij Steve belandde. En de laatste schoot de bal raak: 3-3! Blokkers was weer terug in de wedstrijd en had de achterstand van twee doelpunten geneutraliseerd.

Beide teams gingen vervolgens op zoek naar resultaat. De dreiging aan de zijde van Westfriezen was echter in de tweede helft anders in vergelijking tot de eerste helft. De gevaarlijke rechteraanvaller stond nu in het hart van de verdediging, hierdoor was de angel uit hun aanvallen gehaald. Deze nieuwe verdediger kon echter niet voorkomen dat Steve wederom goudhaantje werd. Een ogenschijnlijk mislukte aanval werd door Jesse nieuw leven ingeblazen door achter de bal aan te rennen die richting achterlijn rolde. Jesse hield de bal binnen en legde de bal terug op Silvan. Uit zijn voorzet wist Steve 3-4 te scoren. Daarmee zat Blokkers weer op rozen voor het kampioenschap!

Dit gaf het team anders dan in de eerste helft een onwijze energieboost. Vooral bij de speler die eerder al werd aangehaald door zijn 120% inzet bij aanvallende impulsen: Iyo. In zeven minuten tijd wist hij een zuivere hattrick te scoren waarbij de eerste twee zijn bekende signatuur kregen: diepe bal, erachteraan sprinten, duel aangaan met verdediger, vrij komen voor keeper en beheerst scoren. De derde goal was na een rebound op de lat.

Het bleef hierbij echter niet voor Iyo. Hij scoorde ook de 3-8 op aangeven van Lucas. Westfriezen was in deze fase een speelbal geworden die bij elke aanval van Blokkers overlopen werd. Ook 3-9 van Thijs was zo'n voorbeeld hiervan. De uitslag werd echter nog vreemder toen Westfriezen scoorde voor 4-9. Isa zorgde echter op wonderschone wijze met een lobje voor de memorabele eindstand van 4-10 in het voordeel van Blokkers.

Daarmee is Blokkers met louter overwinningen in deze derde fase terecht kampioen geworden. Met 27 punten en acht punten verschil op huidige nummer twee heeft Blokkers JO14-1 een huzarenstukje geleverd. Terecht kregen de spelers en coaches na afloop van het publiek een applaus voor deze prestatie.

Volgende week de laatste wedstrijd tegen sv Enkhuizen waarbij het doel is om tien uit tien te halen qua overwinningen. Dat zal ook het laatste verslag van het seizoen worden waarbij ik graag nog even stilsta op de progressie die alle spelers hebben gemaakt dit seizoen.